Recept voor “no bake” vegan cheesecake

By January 12, 2016Recepten

Cheesecake. Gezond. Vegan. Rauw. Wow! Deze vegan cheesecake is geliefd door iedereen. Ze smelt in de mond, is een beetje zuur maar eigenlijk zout. Ze is verslavend vanaf de eerste hap. Wees echter niet bang om een extra portie te nemen (als die nog over is): deze cheesecake is voedzaam en alles behalve ongezond. Let op: de ingrediënten in dit recept gelden voor een mini-cheesecake van 11 cm in diameter.

Ingrediënten (8 porties)

[Voor een kleine vegan cheesecake gemaakt in een springvorm van 11 cm in diameter]

Bodem

 • 100 gram rozijnen (half maatbekertje)
 • 50 g walnoten of hazelnoten (een kwart maatbekertje)

Vulling

 • 1 maatbeker ongezouten rauwe cashewnoten, geweekt in koud water gedurende een paar uur of een hele nacht
 • Sap van 1 citroen
 • Sap van 1 sinaasappel
 • 2 eetlepel gesmolten kokosolie
 • 2 eetlepel honing of andere vloeibare zoetstof
 • ½ theelepel natuurlijke vanille poeder

(Optioneel) voor het groene laagje

 • ½ + ½ theelepel in poedervorm matcha-poeder

(Optioneel) voor decoratie

 • Verse of bevroren frambozen

Bereidingswijze

 1. Eerst maken we de bodem. Hak de noten en rozijnen in een krachtige blender tot een kleverige massa. Doe het mengsel op de bodem van de springvorm en verspreid deze gelijkmatig. Druk zachtjes met je vingers of met de achterzijde van een eetlepel. Zet in de koelkast.
 2. Giet de geweekte cashewnoten af en was ze na onder stromend water.
 3. Nu maken we de vulling. Blend alle ingrediënten behalve het groene matcha poeder in een blender tot een gladde massa. We willen een homogene gladde vulling. Het zal dus wel enkele minuten duren. Proef en voeg meer zoetstof zonodig.
 4. Giet de helft van de vulling bovenop de bodem van de cheesecake. Klop voorzichtig met de springvorm op  tafel zodat de oppervlakte gelijkmatig verspreid wordt.
 5. Doe ½ theel. matcha poeder in de andere helft van de vulling en blend het even kort. Giet de groene massa heel voorzichtig bovenop de witte massa. Maak de oppervlakte weer glad. Klopt dit keer niet met de vorm, want dan kunnen de witte en de groene massa met elkaar gaan mengen. Maak het oppervlakte glad met een tafel mes.
 6. Doe de cake in de koelkast gedurende minstens twee uur. Als je haast hebt kan je het ook in de vriezer doen en daar laten harden. Dat duurt maximaal een half-uurtje, waarna je de cake meteen kunt opdienen. Ikzelf vind deze cheesecake juist lekkerder de volgende dag. Geduld is niet overbodig!
 7. Als de cake eenmaal hard is, bestrooi dan de top gelijkmatig met ½ theel. matcha poeder met behulp van een theezeefje.
 8. Pas nadat de taart volledig is uitgehard, veeg met een mes tussen het zijvlak van de vorm en de cheesecake en maak daarmee de cheesecake los van de vorm
 9. Versier onze vegan cheesecake met frambozen.
 10. Snijd in 4 of 8 stukken en serveer.