Gezondheidsvoordelen van boekweit

By January 13, 2016Blogs
Buckwheat

Waar komt boekweit vandaan, waarom is het gezond en waarmee kun je het eten? Dit alles in deze blogpost.

Strikt gesproken is boekweit geen graan. Het behoort tot de familie Polygonaceae, waar ook zuring en rabarber vandaan komen. De wetenschappelijke naam van boekweit is Fagopyrum Esculentum. De naam «boekweit» weerspiegelt de gelijkenis van boekweit aan beukennootjes (de vorm) en tarwe (kenmerken). Boekweit bloemen zijn zeer geurig en aantrekkelijk voor bijen, die ze gebruiken om een ​​donkere, geurige honing te produceren.

Er wordt aangenomen dat boekweit uit zuidoostelijk China en de Himalaya komt. Minstens duizend jaar geleden was het een van de belangrijkste voedselbronnen van de bewoners aldaar. Vervolgens werd het in de 14e en 15e eeuw verspreid naar Europa en Rusland. In de 17e eeuw werd boekweit in de Verenigde Staten ingevoerd door de Nederlanders. Vandaag de dag wordt boekweit op grote schaal geproduceerd en geconsumeerd in Rusland en Polen. Andere landen waar boekweit actief verkocht wordt zijn de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk. Dat laatste land staat bekend om zijn boekweit pannenkoeken.

Boekweitkorreltjes zijn van zichzelf groen. Als je ze roostert dan worden ze bruin. Bruine boekweit heeft een kortere kooktijd nodig. Bruine boekweit heet «Kascha» wat ik vreemd vind. «Kascha» is namelijk een verzamelnaam voor “pap” in het Russisch en kan zowel een boekweitpap als havermout- of rijstpap betekenen. Bruine boekweit heeft naar mijn mening meer uitgesproken nootachtige smaak.

Voedingsprofiel

Boekweit bevat ongeveer 12-14 gram eiwit per 100 gram. Dit is vergelijkbaar met andere granen. Het is opmerkelijk dat boekweit het aminozuur lysine bevat, dat ontbreekt in de meest populaire gewassen, zoals tarwe, maïs, rijst, etc.

Boekweit is een rijke bron van oplosbare en niet oplosbare voedingsvezels. 100 gram boekweit levert al snel 10 gram vezels. Dat is ongeveer een derde van de dagelijkse behoefte aan vezels voor vrouwen en een vierde voor mannen. Vezels versnellen de darmperistaltiek en helpen de giftige stoffen uit de darmen te verwijderen.

Krachtige antioxidant

Een goede werking van ons eigen afweersysteem is afhankelijk van de aanwezigheid in voeding van de volgende antioxidanten: de mineralen seleen, koper, mangaan, zink, de vitaminen C, E en B2.

Boekweit bevat veel van de bovengenoemde micronutriënten en enkelen hiervan in extreem grote hoeveelheden. Aldus levert 100 gram boekweit (droog gewicht) al snel:

 • 65% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) mangaan,
 • 55% ADH koper,
 • 16% ADH zink,
 • 12% ADH selenium,
 • 25% ADH vitamine B2.

Boekweit zelf bevat weinig vitamine C, maar het bevat een unieke chemische component rutine die het lichaam helpt efficiënt vitamine C te gebruiken. Rutine zelf heeft sterke antiontstekingseigenschappen en helpt bloedstolsels te voorkomen in de bloedvaten.

Andere gezondheidsvoordelen van boekweit

Epidemiologische gegevens uit China wijzen er op dat er significant minder hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel) voorkomt in gemeenschappen die boekweit als het belangrijkste voedingsmiddel heeft. Dit dan in vergelijking met gemeenschappen die voornamelijk rijst eten. Vandaar dat wetenschappers suggereren dat boekweit een mogelijke rol speelt in de glykemische controle. Een studie van 2013 bevestigt deze hypothese.

Hetzelfde onderzoek liet ook iets anders en interessants zien. Namelijk dat mensen die regelmatig boekweitproducten consumeerden, minder van het zogenaamde “honger hormoon” ghrelin hadden in hun bloed.

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat regelmatig gebruik van boekweit producten een positief effect op het cholesterolgehalte heeft. Dit gebeurt waarschijnlijk dankzij de voedingsvezels.

Het is bewezen dat boekweithoning de symptomen van verkoudheid bij kinderen verbetert.

Boekweit heeft een prebiotisch potentieel. Met andere woorden, het bevordert de groei van goede bacteriën in onze darmen.

En ook mooie meegenomen: regelmatige consumptie van boekweit kan cellulitis verminderen.

Hoe eet je boekweit? Een paar snelle ideeën

 • Eet boekweit als ontbijt. Wist je dat het zeer smakelijke is gemengd met havermout?
 • Voeg gekookte boekweit in soepen en stoofschotels voor een dikkere textuur.
 • Boekweit gaat ontzettend goed samen met alle soorten paddenstoelen.
 • Boekweit is een uitstekende basis voor vegetarische burgers.
 • Je kunt tegenwoordig boekweit pasta kopen.
 • Met boekweitmeel kan je pannenkoeken, brood en muffins bakken. Overigens, aangezien boekweit geen graan is bevat het geen gluten en heeft daardoor geen bindingseigenschappen. Daarom bij de meeste recepten moet je boekweit met een andere meel of bloem mengen.