Gezondheidsvoordelen van Paddenstoelen

By October 27, 2015Blogs
Mushrooms

Het is herfst: het paddenstoelenseizoen is begonnen. In deze blog vertel ik over verschillende soorten paddenstoelen en over hun gezondheidsvoordelen.

De eiwitrijke paddenstoel: Oesterzwam

Paddenstoelen zijn een relatief goede bron van plantaardige eiwitten, alsmede van B-vitaminen en van sommige mineralen zoals fosfor, kalium, koper en ijzer. Oesterzwammen zijn ook bijzonder rijk aan eiwitten. Zo bevat een portie oesterzwam (150 g) vijf gram eiwit. Dezelfde portie bevat:

 • 37% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) niacine (vitamine B3),
 • 30% van de ADH riboflavine (vitamine B2),
 • 19% van de ADH pantotheenzuur (vitamine B5),
 • 12% van de ADH thiamine (vitamine B1),
 • 10% van de ADH foliuumzuur (vitamine B11),
 • 18% van de ADH fosfor, kalium, koper,
 • 11% van de ADH ijzer en
 • 8% van de ADH zink.

De paddenstoel die je rauw kunt eten: Champignon

Champignons zijn een van de weinige paddenstoelen die rauw gegeten kunnen worden. Evengoed is het beter om paddenstoelen toch te koken voordat je ze eet:

 1. Paddenstoelen hebben zeer rigide celwanden die niet worden verteerd in rauwe vorm.
 2. Pas onder invloed van hoge temperatuur komen nuttige voedingsstoffen uit paddenstoelen vrij zoals vitaminen en mineralen en fytochemicaliën (bruikbare chemische verbindingen).
 3. Rauwe paddenstoelen bevatten kleine hoeveelheden giftige stoffen, waaronder stoffen die als kankerverwekkend kunnen worden beschouwd (dus potentieel kanker kunnen veroorzaken). Deze stoffen worden vernietigd tijdens het kookproces.
 4. In niet-biologische champignons zitten bestrijdingsmiddelen en andere stoffen die ons lichaam helemaal niet nodig heeft. Dus als je per se zin hebt in een rauwe champignon, raad ik je aan om biologische champignons te kopen.

De medicinale paddenstoel: Chaga

Chaga (officieel Inonotus obliquus) groeit op berken in het koudere noordelijke klimaat. Eigenlijk groeit deze paddenstoel ook op andere bomen, maar alleen Chaga die op berken groeien worden verondersteld om medicinale eigenschappen te hebben. Het is bekend dat al in de zestiende eeuw Chaga werd gebruikt in de volksgeneeskunde in Siberië. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers diverse polyfenolen (chemicaliën die gezondheidsvoordelen hebben) geïdentificeerd in Chaga. Deze polyfenolen vertonen bijvoorbeeld anti-bacteriële, leverbeschermende en anti-tumor eigenschappen.

De genezende eigenschappen van Chage worden verder bevestigd door laboratoriumonderzoek (in vitro heet het). De interesse van consumenten in Chaga groeit snel. Derhalve is het mogelijk dat we in de nabije toekomst wellicht meer te weten komen door klinische onderzoeken met deze bijzondere paddenstoel. Tot dusver zijn wetenschappers het over eens dat deze paddenstoel een groot therapeutisch potentieel hebben en tevens niet toxisch zijn. Dat laatste betekent dat je ze veilig kunt consumeren zonder gezondheidsproblemen.

Gedroogde en bevroren paddenstoelen

Gedroogde paddenstoelen zijn rijk aan nutriënten, want in een kleine hoeveelheid zit een zeer hoge concentratie voedingsstoffen. In bijvoorbeeld 15 gram gedroogde shiitake paddenstoelen (4 paddenstoelen) zit maar liefst 40% van de ADH koper, 33% van de ADH pantotheenzuur (vitamine B5) en 12% van de ADH selenium.

Diepgevroren paddenstoelen bevatten in principe dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als verse. Na ontdooien mag je de paddenstoelen niet nogmaals invriezen. Dit principe geldt trouwens voor alle producten.

Paddestoelen dieet?

Paddestoelen zijn echt een dieetproduct. Ze verzadigen uitstekend terwijl ze niet veel calorieën bevatten. Gemiddeld bevatten paddenstoelen slechts 20 calorieën per 100 gram. Vanwege hun structuur, smaak en geur, zijn ze een prima vervanger voor dierlijke producten in gerechten zoals risotto, rijst en pasta. Van paddenstoelen kan je ook vegetarische gehaktballen en hamburgers en paté maken.

Author Lera Krasovskaya

More posts by Lera Krasovskaya

Leave a Reply