Voedingstips voor de bestrijding van cellulitis

By July 22, 2015Blogs

Aan vakantie toe? Dit blog is bestemd voor vrouwen die deze zomer mooi willen zijn in een gewaagde bikini.

De exacte oorsprong van cellulitis is onbekend. Het vermoeden bestaat dat dit verschijnsel verschillende oorzaken heeft, zoals structurele, genetische en endocriene (hormonale). Cellulitis ontstaat als gevolg van een ingewikkelde reeks ontstekingsprocessen in het onderhuidse vetweefsel en de huid zelf. Gewichtsverlies leidt amper tot een aantoonbare vermindering van cellulitis.

Niettemin kunnen sommige dieet strategieën tot verbetering van de algehele conditie van de huid leiden en daardoor tot vermindering van cellulitis. De tien aanbevelingen hieronder helpen om cellulitis te verminderen, vooral als je ze allemaal samen opvolgt.

1. Eet regelmatig

Onregelmatige voeding en vooral het overslaan van maaltijden leidt ertoe dat het lichaam heel efficiënt energie (in de vorm van vet) gaat opslaan. Eerste regel: hoofdmaaltijden dienen steeds op ongeveer hetzelfde tijdstip gegetente worden. Tweede regel: maak de pauzes tussen de maaltijden niet te lang; het beste is om ongeveer elke drie uur een hapje te nuttigen. Derde regel: sla nooit een hoofdmaaltijd – ontbijt, lunch, avondeten – over.

2. Drink voldoende water

Water is essentieel voor vrijwel alle lichaamsprocessen. Tekort aan water leidt tot uitdroging waardoor de huid zijn elasticiteit verliest.

Streef ernaar ten minste 2 liter water per dag te drinken. Als je gewend bent (veel) minder te drinken, werk dan geleidelijk naar dit doel toe, met één extra glas water per week.

3. Beperk de consumptie van zout

Keukenzout bestaat uit twee delen, natrium en chloride. Bovenmatige natriumconsumptie kan leiden tot oedeem. En cellulitis begint vermoedelijk vaak met chronisch oedeem van de huid.

Beperkt de inname van zout tot een maximum van 6 gram per dag; dat is ongeveer één theelepel. Houd rekening met de hoeveelheid zout die in kant-en-klaar producten zit. Naar schatting komt maar een vijfde van onze natriumconsumptie van het keukenzout dat we tijdens het koken toevoegen. De voornaamste bronnen van zout zijn brood, vleeswaren en kaas. Bij voorbeeld: 3 sneetjes brood bevatten 1 g zout, 2 plakken kaas 0,5 g. Ander zout voedsel: bouillonblokjes, sojasaus, salami, bacon, conserven, alle industrieel geproduceerde dressings en sauzen, ingezouten en gerookte vis en vlees, ingeblikte vis.

4. Eet voedsel rijk aan kalium

Kalium is verantwoordelijk voor de vochtbalans in de cellen. In beginsel bevatten alle groenten en fruitsoorten grote hoeveelheden kalium. Denk speciaal aan tropisch fruit (bijv. mango, papaja, ananas), maar ook watermeloenen, bananen, selderij en tomaten zijn rijk aan dit mineraal

5. Vermijd alcohol

Alcohol is de beste vriend van cellulitis. Waarom? Allereerst is het heel calorierijk en stimuleert het de eetlust, wat weer leidt tot gewichtstoename, vooral bij regelmatig gebruik. Ten tweede kan het bijdragen aan uitdroging waardoor de huid van water verstoken blijft. En ten derde leidt het tot oxidatieve processen in het lichaam. Oxidatie kan leiden tot chronische ontstekingen die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van cellulitis.

6. Ga je te buiten aan aardbeien

Aardbeien zijn een voortreffelijke bron van vitamine C. Vitamine C bevordert de vorming van collageen (proteïne voor bindweefsel). Slechts 100 g aardbeien zijn nodig voor de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine C – en dat voor maar 35 calorieën. Andere goede bronnen van vitamine C zijn zuring, zwarte bessen, kiwi, rode en oranje paprika.

7. Eet regelmatig boekweit

Boekweit vormt een unieke bron voor rutine. Rutine is een bioflavonoïde dat het lichaam helpt vitamin C te gebruiken voor de aanmaak van collageen. Collageen is een fundamentele bouwsteen voor de huid. Boekweit bevat ook een heleboel zink, koper, mangaan, magnesium, riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3). Al deze elementen spelen ook een rol in het behouden van een gezonde huid.

8. Vergeet de appels niet

Appels vormen de beste bron voor pectine. Volgens laboratoriumexperimenten verhoogt pectine de huidelasticiteit. Ik raad aan om appels met de schil te eten vanwege de daarin aanwezige rutine (zie vorige punt).

9. Drink iedere dag groene thee

Groen thee is een belangrijke bron van mangaan wat een antioxidant is. Afhankelijk van de soort bevat het tot wel 50% RDA (recommended dietary allowances, aanbevolen dieethoeveelheden) van dit mineraal per kopje. Zonder een regelmatige toevoer van antioxidanten uit voedselbronnen kan ons lichaam niet omgaan met de effecten van oxidatieve stress die, zoals hierboven genoemd, een van de factoren is voor de ontwikkeling van cellulitis.

10. Extra advies: ga sporten

Een zittend leven leidt tot een ingezakte huid. Spieren verliezen hun kracht en het lichaam raakt meer en meer opgezwollen. Bovendien verbranden spieren meer calorieën dan vet, zelfs als ze niets doen. Probeer minstens tweemaal per week naar fitness te gaan. Doe daarnaast nog minstens 150 minuten per week aan gewone lichaamsbeweging (wandelen, fietsen). Als je dat niet zelf kunt opbrengen, ga op zoek naar een sportmaatje.