Wat is het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent (en andere specialisten op het gebied van voeding)?

By March 7, 2018Blogs
Wat is het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent en andere specialisten op het gebied van voeding

Als je een professioneel voedingsadvies nodig hebt, ga je wellicht eerst zelf even zoeken op Internet naar een desbetreffende specialist. Maar er zijn er zoveel van: diëtisten, gewichtsconsulenten, voedingsdeskundigen, voedingscoaches, personal trainers… En ze beweren allemaal dat ze jou een passend advies kunnen geven. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent? En wat doen al die specialisten? Welk advies wordt vergoed vanuit de verzekering? In deze blog worden deze kwesties uitgelicht.

Diëtist

We beginnen bij de diëtist. Een diëtist is specialist op het gebied van voeding en gedrag, bij ziekte en gezondheid. De titel ‘diëtist’ is wettelijk beschermd in de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). De opleiding tot diëtist is ook wettelijk erkend en de diëtist is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Ieder diëtist heeft minstens een vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd en afgerond. Om geregistreerd in het kwaliteitsregister te blijven moeten diëtisten hun kennis op peil houden via hun werk en door te studeren. De herregistratie van de diëtist vindt elke vijf jaar plaats.

Dieetadvies door diëtist wordt vergoed vanuit basisverzekering.

Voedingskundige

Voedingskundigen zijn mensen die de Voeding & Gezondheid studie in het wetenschappelijk onderwijs hebben afgerond. Ze hebben vaak een functie als voedingsonderzoeker, epidemioloog, toxicoloog, adviseur gezondheidsbevordering, beleidsmedewerker of zelfstandig adviseur. Ze zijn opgeleid om voornamelijk onderzoek uit te voeren.

Orthomoleculaire therapeut

De principes van de orthomoleculaire therapie zijn gericht op het voorkomen en behandelen van ziektes door het (aan het lichaam) toevoegen van optimale hoeveelheden natuurlijke stoffen. De orthomoleculaire therapeut heeft basiskennis van fysiologie en heeft verstand van voedingsstoffen.

Orthomoleculaire therapie is een erkende alternatieve therapie en wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten op de basisverzekering.

Gewichtsconsulent

Het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent ligt voornamelijk in het opleidingsniveau en in de kwalificaties. Een gewichtsconsulent is opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. De nadruk ligt op “gezonde”. Bij medische klachten moet een gewichtsconsulent je doorverwijzen naar de huisarts of naar een diëtist. De gewichtsconsulent werkt volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. De richtlijnen worden voor de consument vertaald door het Voedingscentrum, onder meer via de Schijf van Vijf. Een gewichtsconsulent gebruikt dus de Schijf van Vijf als uitgangspunt tijdens de begeleiding van de klant. Een opleiding tot gewichtsconsulent kan een paar dagen tot enkele maanden duren.

Soms wordt het advies van gewichtsconsulent vergoed vanuit een aanvullend pakket.

Voedingstherapeut

Mensen met een achtergrond vanuit de natuurgeneeskunde gebruiken vaak de term therapeut. Er zijn geen eisen aan deze titel verbonden, evenmin aan het niveau van de opleiding.

Consulten van de zelfbenoemde voedingstherapeuten worden niet vergoed.

Personal trainer

Een personal trainer is iemand met kennis en ervaring om advies en begeleiding te bieden, voornamelijk op het gebied van beweging. Een personal trainer is in principe niet opgeleid om voedingsadvies te geven.

Een personal trainer moet je zelf betalen, deze wordt niet vergoed.

Voedingscoach, leefstijlcoach

Een coach achterhaalt informatie bij cliënten over voeding, beweging en levensstijl en zet dit om in een advies. Een coach werkt samen met jou naar jouw doelen toe. Er zijn geen eisen aan de opleiding om jezelf voedingscoach/leefstijlcoach te mogen noemen. Dat betekent dat iedereen het kan doen.

Sessies met een coach worden ook niet vergoed.

Take-home message

Het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent en andere specialisten op het gebied van voeding is significant. De titels gewichtsconsulent, voedingstherapeut en voedingscoach zijn niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich zo mag noemen, ook mensen die geen enkele vorm van scholing op het gebied van voeding hebben gevolgd. Check dus altijd goed de opleiding van diegene bij wie je op consult wilt. Kies in het geval van gezondheidsklachten of bij een medische indicatie altijd voor een diëtist.

De basisverzekering dekt alleen dieetadvies als dit verleent wordtdoor een erkend diëtist. Alternatieve verzekeringen vergoeden vaak orthomoleculaire therapie. Voedingsadvies door coaches, trainers en voedingstherapeuten wordt vrijwel nooit vergoed. Je kunt met de hulp van de zorgwijzer controleren wat jouw verzekering precies dekt.